Το έργο IPR-A (Intellectual Property Rights for Athletes) είναι μια διακρατική πρωτοβουλία που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (αριθμός έργου 101134008). Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ τριών οργανισμών-εταίρων: της TERO PC από την Ελλάδα, της INQUIRIUM Ltd από την Κύπρο και της Sport Evolution Alliance από την Πορτογαλία. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τους αθλητές τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επαγγελματική αθλητική σταδιοδρομία τους, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και ομάδες-στόχους, συμπεριλαμβανομένων προπονητών και επαγγελματιών αθλητισμού. Στόχος του έργου είναι να εφοδιάσει αυτά τα άτομα με βασικές δεξιότητες και γνώσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (IPR) και στην έννοια της διπλής καριέρας. Αναγνωρίζοντας ότι, για πολλούς αθλητές, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους στον αθλητισμό, οι εναλλακτικοί οικονομικοί δρόμοι αποτελούν συχνά αναγκαιότητα, το έργο IPR-A επιδιώκει να τους ενδυναμώσει ώστε να ακολουθήσουν διπλές σταδιοδρομίες. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων πέρα από την αθλητική τους απόδοση, καθώς και την κατανόηση και την αποτελεσματική αξιοποίηση γνώσεων σχετικών με τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας τους.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Inquirium Ltd (https://inquirium.eu/) διοργάνωσε τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονταν σε αθλητές, περιλαμβανομένου φοιτητών της Επιστήμης του Αθλητισμού και της Άσκησης προσεγγίζοντας συνολικά πέραν των 45 συμμετεχόντων. Τα σεμινάρια έλαβαν χώρα στο University of Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus), από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Μαρτίου 2025. Κάθε σεμινάριο αποτελούνταν από μια δια ζώσης συνεδρία και μια διαδικτυακή συνεδρία παρακολούθησης. Το επιλεγμένο κοινό αποτελούνταν από φοιτητές που είναι μελλοντικοί προπονητές και εκπαιδευτές, πολλοί από τους οποίους είναι ήδη ενεργοί ή πρώνη αθλητές.
Κατά τη διάρκεια αυτών των σεμιναρίων, οι μαθητές διερεύνησαν τη σημασία της διπλής καριέρας στον αθλητισμό, τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και πώς τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επηρεάζουν τους αθλητές. Έμαθαν επίσης για τα διάφορα είδη πνευματικής ιδιοκτησίας και τις διαδικασίες που εμπλέκονται στην καταχώριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Σημαντικό στοιχείο των δια ζώσης σεμιναρίων ήταν η συμμετοχή του κ. Νεκτάριου Αλεξάνδρου, πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή και Διευθυνητή της GDA Sports (https://gdasports.com/). Ο κ. Αλεξάνδρου έκανε μια στοχευόμενη παρουσίαση για τη διπλή καριέρα, τονίζοντας τη σημασία της επιδίωξης της εκπαίδευσης παράλληλα με μια επαγγελματική αθλητική σταδιοδρομία. Συζήτησε τον αντίκτυπο εξωτερικών παραγόντων όπως η οικογένεια, οι συμπαίκτες και οι προπονητές στη διπλή εξέλιξη της σταδιοδρομίας ενός αθλητή, καθώς και τα ψυχολογικά οφέλη και τα οφέλη ευεξίας της προετοιμασίας για τη ζωή μετά τη συνταξιοδότηση από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Η συνεδρία του ολοκληρώθηκε με συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Επιπρόσθετα, ο Δρ Χριστόδουλος Καριττέβλης, ιδρυτής της Humeral Technologies (https://www.humeral.io/), ήταν προσκεκλημένος ομιλητής κατά τη διάρκεια ενός από τα τρία διαδικτυακά σεμινάρια. Ο Δρ Καριττέβλη μοιράστηκε την εμπειρία του σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την πνευματική ιδιοκτησία, συζητώντας πώς μπορεί κάποιος να μετατρέψει μια επιχειρηματική ιδέα σε πραγματικότητα, τους κανονισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη και πώς να προστατεύσει την καινοτομία μέσω των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Παρείχε επίσης μια επισκόπηση της Humeral Technologies, της αποστολής της και του ρόλου της στην προώθηση της βιομηχανικής. Η παρουσίασή του ολοκληρώθηκε με μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων, όπου απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τη πνευματική ιδιοκτησία και τόνισε τη σημασία της προστασίας των ιδεών, ανεξαρτήτως της κλίμακας ή του κλάδου τους.
Συνολικά, τα σεμινάρια προσέφεραν μια ολοκληρωμένη και πρακτική εισαγωγή στη διπλή καριέρα και την πνευματική ιδιοκτησία, προσαρμοσμένη για να υποστηρίξει τη μελλοντική γενιά επαγγελματιών του αθλητισμού.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των αθλητών, μπορείτε να ακολουθήσετε το έργο IPR-A στο Facebook, το Instagram, το X (Twitter) και το LinkedIn, καθώς και να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου, η οποία περιλαμβάνει την ηλεκτρονική βάση δεδομένων (https://repository.ipr-a.eu/), όπου μπορείτε να βρείτε πλήθος σχετικών άρθρων και υποθέσεων σχετικά με το θέμα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και σχετικές δράσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη διαχειρίστηρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κα. Στέφανη Αντωνίου στο santoniou@inquirium.eu ή/και ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Fb: https://www.facebook.com/inquirium.eu; LI: https://www.linkedin.com/company/inquirium/).
Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.




